WOLF betrokken bij totaalconcept in Deventer

Grijze Silo - Deventer   

05-2017
De initiatiefnemers van de Grijze Silo in Deventer hebben WOLF benaderd om mee te denken in een totaalconcept voor hun toekomstige thuis op de bovenste verdiepingen van de Grijze Silo. De initiatiefnemers zijn ambitieus op het gebied van energiebesparing, een ambitie die we delen. Het team van WOLF was al snel onder de indruk van de energie van de initiatiefnemers en de durf om zo'n bijzonder project op te pakken. Op basis van de wensen en de situatie heeft WOLF een concept uitgewerkt voor de woning.

Op de begane grond van de Grijze Silo werd tijdens de eerste kennismaking al druk gebouwd aan het nieuwe kantoor van architectenbureau Studio Groen+Schildt. Het installatieconcept en de tijdsplanning stonden al vast en er was niet veel tijd meer. WOLF kreeg de gelegenheid om een concept uit te werken, maar moest dan wel de volgende dag een eerste concept kunnen aanleveren. Uiteraard moest het concept meerwaarde hebben. Die uitdaging is WOLF aangegaan!

 

Totaaloplossing voor studio Groen+Schildt

Het team van Studio Groen+Schildt is verzekerd van frisse buitenlucht middels de hoogrendement warmteterugwinunit CFL. De CFL is voorzien van een platenwisselaar waarmee met een rendement van 90% energie wordt teruggewonnen uit de afvoerlucht. De unit is uitgerust met een modulerende bypass, welke gebruikt wordt om de temperatuur nauwkeurig te regelen in situaties, waarbij geen volledige warmteterugwinning wenselijk is. In de zomer wordt de bypass volledig open gestuurd, zodra de buitenluchttemperatuur in de avond en nacht lager is als de actuele ruimtetemperatuur voor extra koeling van het kantoor. Middels de ingebouwde CO2 sensor wordt de luchthoeveelheid automatisch geregeld op basis van de bezetting om het energieverbruik nog verder te reduceren. Het ventilatiesysteem is verder uitgerust met een koelerbatterij om de vloerkoeling additioneel te ondersteunen.

 

Verwarming en koeling worden gerealiseerd middels een warmtepomp, de BWL-1S welke alle energie behaalt uit de buitenlucht (lucht/water warmtepomp). De Grijze Silo wordt dan ook niet voorzien van een gasaansluiting en het gebouw werkt dadelijk all electric. De warmtepomp is aangesloten op de koelerbatterij van de CFL HR-WTW unit, maar ook op de twee vloerverwarming/koeling verdelers, hiermee kan per verdieping de temperatuur worden geregeld middels de WOLF menggroepen. Dankzij de intelligente regeling worden afhankelijk van de energiebehoefte automatisch de watertemperaturen geoptimaliseerd voor verdere energiebesparing bij een optimaal comfort. Het totale systeem kan dadelijk bediend worden middels de WOLF Smartset APP of via een internetbrowser.