Zonnecollectoren of PV panelen?

beide kunnen ook in harte winter helpen met energiebesparing.

02-2018

 

Zonne-energie staat in een groeiende belangstelling. Voor eigen stroomproductie worden vooral PV panelen steeds vaker toegepast op de Nederlandse daken. Voor warmwaterproductie worden zonnecollectoren steeds meer toegepast, vooral dankzij de aantrekkelijke ISDE subsidie voor zowel particulieren als bedrijven. Toch wordt nog altijd onderschat hoeveel energiebesparing mogelijk is met zonnecollectoren. Vaak wordt gedacht dat deze in de winter totaal geen opbrengst hebben en in de zomer juist teveel. Natuurlijk hebben we dit jaar een hele mooie februarimaand met veel zon, maar we hebben nagenoeg iedere winter meerdere periodes met veel kou en tegelijkertijd veel zon. Uiteraard zijn er ook periodes in de winter met te weinig zon, dan kunnen de zonnecollectoren het niet alleen af.Door de hoge temperaturen in de zomer neemt de opbrengst van PV panelen iets af en bij zonnecollectoren neemt deze weer toe, maar in de zomer hebben we in ons land ook dagen met weinig tot geen zon. De juiste dimensionering van het voorraadvat is dan essentieel, zodat dagen zonder zon overbrugd kunnen worden en bij meerdere dagen met veel zon er voldoende buffer is om de zonne-energie op te slaan. Zo hebben we in feite een soort accu in huis. Daarnaast kan het warme water ook benut worden voor een geschikte vaatwasser en/of wasmachine.

 

De stap naar een energie neutrale woning
Voor een energie neutrale woning is een combinatie van warmtepomp, zonnecollectoren en PV panelen ideaal. Een zonnecollector levert per m² zo'n 4 keer zoveel energieopbrengst op in vergelijking met een PV paneel. Een warmtepomp heeft een lager rendement indien hogere temperaturen gemaakt moeten worden, zoals bij tapwater. De zonnecollectoren zijn juist ideaal om vooral de hogere temperaturen voor tapwater te maken. Hierdoor neemt het stroomverbruik van de warmtepomp enorm af, waardoor aanzienlijk minder PV panelen nodig zijn om de juiste balans te creëren. Zo is er voldoende dakoppervlakte beschikbaar om een energie neutrale woning te realiseren.

Als u een warmtepomp wilt gaan aanschaffen, dan heeft u te allen tijde een voorraadvat voor warm water nodig. Het is dan heel raadzaam om een voorraadvat te kiezen welke ook geschikt is voor zonnecollectoren. Andersom kan ook: nu investeren in een zonne-energiesysteem, waarbij het mogelijk is om in de toekomst de gaswandketel te vervangen door een warmtepomp. Kies dan voor een voorraadvat welke geschikt is voor zowel zonnecollectoren als een warmtepomp.

 

Hoe werken zonnecollectoren in de praktijk?

 

(Plaats voor een juiste weergave van het vervolg van dit bericht uw mobiele telefoon in de liggende (landscape) weergave)

 

 

 

Hieronder een overzicht van een zonnecollector installatie van 16 m², gericht op het zuiden, met in februari (tot 26 februari) 564 kWh energieopbrengst (35,25 kWh per m²). 

 

 

 

Hieronder een overzicht van een PV installatie met 16 panelen van 275 WP (25,6 m²) gericht op het zuidwesten met in februari (tot 26 februari) zo'n 260 kWh energieopbrengst (10,15 kWh per m²).

 

Hieronder een overzicht van een PV installatie met 20 panelen (1,25 m²) van 170 WP (25 m²) gericht op het noordoosten met in februari (tot 26 februari) zo'n 98 kWh energieopbrengst (3,92 kWh per m²).