Perfect op de hoogte en voorbereid op de labellingsplicht van verwarmingssystemen 

Uw gids voor de ErP ecodesign ontwerp richtlijn

 • Koelkasten, vaatwassers, ovens - het begon allemaal met witgoed in de jaren '90. Vandaag de dag dragen ook andere energieverbruikende toestellen het Europese EP energielabel, zoals tv-toestellen, verlichting en - sinds september 2014 - zelfs stofzuigers. "ErP" staat voor energiegerelateerde producten. 


  Voor producenten van ketels, warmwaterbereiders en voorraadvaten zijn nu ook energie-efficiëntie eisen voor energie-efficiënte oplossingen  (de Ecodesign richtlijn) van toepassing. 


  Deze richtlijn heeft als doel de consument bewust te maken van de positieve gevolgen voor het klimaat door het verminderen van de particuliere energievraag. Dit proces begint bij een weloverwogen aankoopbeslissing.

  Verkooppartners, adviseurs, groothandelaren en installateurs zijn verplicht om energie-efficiëntie gegevens in hun offertes richting klanten op te nemen in de vorm van datasheets en energie-efficiëntie labels. Wolf helpt haar partners en bereidt ze voor op de verandering die voortkomen uit de nieuwe ErP-richtlijn.  


Verantwoordelijkheden van de fabrikant:

 • Ecodesign richtlijn (ErP) en het energie-efficiëntie label 

  Op welke producten heeft de ErP richtlijn betrekking?


  • Voor gebouwgebonden installaties, zoals ketel en warmwaterbereiders tot 400 kW en warmwater voorraadvaten tot 2000 l, heeft de Europese Commissie besloten dat vanaf 26 september 2015 fabrikanten deze uitsluitend mogen verkopen indien de producten voldoen aan de nieuwe minimumeisen voor energieverbruik en milieubescherming.  

    

   Betrokken productcategorieën:

   • Verwarmingsketels
   • Combi ketels (verwarming en warmwater) 
   • Voorraadvaten
   • Totaalsystemen met verwarmings- of combiketels, temperatuurregelaars en zonne-energiesystemen
   • Combi ketels (type B1) < 30 kW als vervanging in een appartementsgebouw
   • Warmteopwekkers tot 70 kW en voorraadvaten tot 500l moeten worden voorzien van een datasheet en een energie-efficiënte label

    

    

  • Niet betrokken zijn:

   • Biomassa ketels
   • Luchtverwarmingssystemen aangedreven door gas of stoom
   • Warmtekrachtkoppeling (WWK) met meer dan 50 kW electrische capaciteit
   • Verwarmingsketels groter dan 400 kW, warmwater voorraadvaten vanaf 2.000 l

   Deadline: 26-09-2015

   Vanaf deze datum mogen producten, die niet voldoen aan de nieuwe minimumeisen voor energieverbruik en milieubescherming, niet meer door de fabrikant in de handel worden gebracht. Fabrikanten bevestigen aan de richtlijnen te voldoen door middel van de CE-markering.

Verantwoordelijkheden van de handel en de installateur:

 • Wat betekent het voor adviseurs, groothandelaren en installateurs

  Verkoop, presentatie en advertenties?


  • Vanaf 26-09-2015 mogen niet-condenserende ketels tot 400 kW niet langer worden geleverd door fabrikanten!
    
   Aanbevelingen voor alternatieven op deze producten vindt u hier op pagina 14. Betrokken producten, die op voorraad liggen bij de groothandel en installateur, mogen ook na 26-09-2015 verkocht en geïnstalleerd worden.

   Ketels zonder hoog rendement pomp mogen na 1 augustus 2015 niet meer worden verkocht.

   Nieuwe producten moeten een label bevatten
   :

   Producten die bijvoorbeeld in een showroom gepresenteerd worden dienen voorzien te zijn van het energie-efficiëntie label op de voorzijde van het product. Bij verkoop via de installateur dient de offerte aan de eindgebruiker voorzien te zijn van het energie-efficiëntie label en de datasheet. Let op: overtreding wordt bestraft met een boete.


   Bij verkoop van een totaalsysteem, bijvoorbeeld een combinatie van een HR-ketel met een zonne-energiesysteem, dienen niet alleen de individuele producten een label te bevatten, maar ook het systeem als geheel.

 • Efficiëntie in één oogopslag

  Wat is te zien op het ErP product label?


  • Het ErP label voor verwarming toont de efficiëntieklasse op een schaal van  A++ tot G (voor warmtepompen tot D en bij voorraadvaten van A tot G) Vanaf 01-08-2019 wordt de regelgeving verder verscherpt van A+++ tot D (bij voorraadvaten van A+ tot G). Het label voor warmtepompen (LT) presenteert ook de klimaatzone. 

   Ook worden waarden voor het geluidsniveau en verwarmingsvermogen weergegeven.
   Indien het label voor een combi ketel bedoeld is dan wordt de efficiëntie categorie voor zowel verwarming als warmwater getoond. 


   Wolf levert een label en datasheet voor alle producten die vallen onder deze regelgeving. Verkooppartners, groothandelaren en installateurs moeten deze gebruiken voor het labelen van onze producten. Het officiële label wordt ingevoerd vanaf 26-09-2015. De overgangsperiode bedraagt 3 maanden. 
    
   Onze service: alle documenten zijn voor onze partners te downloaden vanaf www.wolf-energiesystemen.nl (voorjaar 2015).

 • Precisie en betrouwbaarheid uit één hand

  Het voordeel van Wolf als systeemleverancier: het systeemlabel!


  • Net als het product label, dient iedere offerte voor een totaal systeem de energie-efficiëntie categorie te bevatten. Het label en de complete datasheet moeten duidelijk worden weergegeven. Zelfs een ketel met een thermostaat wordt gezien als „totaal systeem".


   Dit aspect qua labelling is de verantwoordelijkheid van onze verkooppartners, groothandelaren en installateurs.

   Als leverancier van systeemoplossingen voor verwarming, koeling, luchtbehandeling, ventilatie en zonne-energie, maakt Wolf het u gemakkelijk om aan de benodigde gegevens te komen voor totaal systemen. Wij leveren u de datasheets en labels voor de door Wolf voorgeconfigureerde systeempakketten (inclusief alle documentatie voor de individuele componenten).  

  • Dit betekent dat u direct kunt starten met het genereren van de datasheet en het label, wanneer u de offerte voor een systeem aan het maken bent.

   Wolf bespaart u tijd voor het zoeken naar en het samenstellen van systemen.

   Natuurlijk heeft u nog steeds flexibiliteit in de keuze van uw systeemcombinatie wanneer u een Wolf systeem ontwerpt. Wolf's nieuwe ErP portaal verzekert u daarvan (beschikbaar vanaf het voorjaar van 2015). Met het online portaal, kunt u snel het juiste systeemlabel verkrijgen op basis van de door u geselecteerde Wolf systeemoplossing. Het kan niet eenvoudiger.  • Samenvatting:

   Drie opties voor de ErP calculatie van systemen


   1. U maakt handmatig een berekening op basis van de datasheets of maakt gebruik van een commercieel verkrijgbaar ErP softwarepakket.


   2. U gebruikt kant en klare systeemoplossingen van Wolf

   3. U maakt de systeemcalculaties via het Wolf ErP online portaal

Het einde is nabij voor niet-condenserende ketels

 • Repareren? Vervangen? Retrofit?

  • Beoordeel de komende maanden de installaties van uw klanten. Welke klanten hebben nog niet-condenserende ketels die een reparatie of vervanging nodig hebben als gevolg van slijtage? 

   De introductie van de Ecodesign richtlijn heeft als gevolg dat nagenoeg alle niet-condenserende Wolf producten verdwijnen uit ons assortiment.


   Service en reparatie

   Bestaande systemen kunnen gebruikt worden na de deadline. Regelmatige service van deze installaties is daarom essentieel - een overtuigend argument welke u  gebruiken kunt naar uw klanten.

   Vervanging

   Vooral in appartementen is ons advies om niet-condenserende ketels individueel te inspecteren en eventueel te vervangen voor de deadline. Let op: niet-condenserende en condenserende ketels kunnen niet op dezelfde rookgasafvoer worden aangesloten.

   Voorbereid op de toekomst met vernieuwing

   Wolf condenserende HR-ketels met BlueStream® maken indruk door het lage verbruik en onderhoudsvereisten. Deze ketels zijn een waardevolle investering met een snelle terugverdientijd: een sterk verkoopargument naar consumenten en een aantrekkelijk voordeel voor bijvoorbeeld woningcorporaties.

ErP gereed? 

• Deadline 26-09-2015: verwarmingssystemen tot 70 kW en voorraadvaten tot 500 l moeten het nieuwe energie-efficiënte label dragen

• Uitfasering van niet-condenserende ketels tot 400 kW
• Eenvoudige ErP labelling voor totaal systemen dankzij de Wolf systeemoplossingen en het Wolf ErP online portaal      

• Revisie of vervanging van oude toestellen binnen de deadline 


 Download:

Alle informatie over de nieuwe ecodesign richtlijn ErP (2 MB)